Sri Lankas historie går ifølge videnskaben så langt som 500.000 år tilbage i tiden. De første sikre forhistoriske fund, der bærer spor efter mennesker, er huler, som menes at være 37.000 år gamle. Her har arkæologer fundet rester, der anatomisk stemmer overens med det, der kaldes det moderne menneske.
Antikkens Sri Lanka kunne med rette også kaldes kongedømmernes Sri Lanka. I år 543 før Kristi kom den første konge til øen fra Vestbengalen (Nordøstlige Indien) og etablerede kongedømmet Tambapanni. Senere flyttede det Sri Lankanske kongeriges hovedstad til Anuradhapura, og skiftende konger reagerede landet frem til 993 efter Kristi, hvor den hinduistiske kejser Raja Raja invaderede Sri Lanka fra Sydindien.
Buddhismen kommer til Sri Lanka
Det var også i antikken, at Buddhismen kom til øen fra Indien og fik fodfæste. Mange buddhistiske skoler skød op sammen med munkeklostre, dagobaer og stupaer. De fleste af de kulturelle og religiøse seværdigheder, vi i dag ser på en rundrejse, er fra antikkens tid.
Som nævnt invaderede Kejser Raja Raja øen og gjorde en ende på kongedømmet. Buddhismen gled samtidig mere eller mindre ud af billedet. Efter 17 år fik den senere konge Vijayabahu I smidt kejseren ud og genforenet landet. Buddhismen blev ved samme lejlighed gradvist genindført. Magten skiftede i de følgende århundreder og anses for at være årsagen til, at Sri Lankas indflydelse i Asien dalede væsentligt.
Sri Lanka i moderne tid
I moderne tid, helt tilbage til 1500-tallet, har Sri Lanka været under indflydelse fra Europa. De første europæere, der kom til øen var portugisiske soldater. De satte fod på Sri Lankas jord i 1505 og tolv år senere byggede de fortet ved Colombo. På den måde kunne de kontrollere større og større kystområder omkring byen. På det tidspunkt var Sri Lanka fortsat et kongedømme, og krigen rasede mellem portugiserne og kongen og hans mænd. Kongen flyttede kongedømmet til Kandy og forskansede sig dér, men i 1619 måtte kongen kapitulere, og Jaffna Kongeriget var historie.
Nyt kongedømme
Omkring 10 år senere opstod et nyt kongedømme i Kandy, og den ny konge bad hollænderne om hjælp til, at bekrige og drive portugiserne ud. Det lykkedes efter mange års kampe, men i stedet for at overlade Colombo til Sri Lanka, som aftalt, besatte hollænderne Colombo og udbyggede fortet. Kongen forsøgte forgæves at bekrige hollænderne og tage Colombo tilbage, hvilket samtidig skulle vise sig, at blive afslutningen på flere hundrede års skiftende kongedømme.
I 1796 besatte Storbritannien kystområderne i Ceylon, som de kaldte øen. Dette skete for at beskytte øen mod Frankrig og Napoleon, som på det tidspunkt kontrollerede Holland. Briterne var bange for, at Frankrig ville tage magten over Sri Lanka gennem de hollandske fæstninger. Indtil 1815 havde Sri Lanka været en selvstændig stat, men den æra sluttede med, at briterne besatte Kandy og indlemmede øen i det britiske imperium.
Sri Lanka de sidste 60 år
Ceylon (Sri Lanka) fik 4. februar 1948 selvstændighed i form af selvstyrerettigheder, men forblev en del af British Commonwealth, og den britiske flåde var fortsat til stede i Ceylon helt frem til midten af 1950’erne. Den 22. maj 1972 trådte Ceylon ud af British Commonwealth, blev en selvstændig republik og skiftede ved samme lejlighed navn til Sri Lanka.
I nyere tid huskes Sri Lanka mediemæssigt nok mest, for en 25 år lang borgerkrig anført af de Tamilske Tigre. Borgerkrigen varede fra 1983 til 2009, hvor Sri Lankas militær nedkæmpede de Tamilske Tigre og fik genskabt fuld kontrol over landet. Man mener, at op til 100.000 mennesker døde under borgerkrigen, hvoraf de 40.000 formentlig var tamilere. Siden 2009 har der været fred i Sri Lanka og landet er en af de hurtigst voksende økonomier i verden.
Tsunamien i 2004 rammer Sri Lanka
En anden begivenhed, som står stærkt i de fleste menneskers erindring, er tsunamien i 2004. De største og fleste ødelæggelser og dødsfald forekom i Indonesien og Sri Lanka. I medierne var der meget fokus på ødelæggelserne og dødsfaldene i Thailand. Dette skyldes formentlig både, at Thailand er et kendt rejsemål for danskere, og at epicentret for jordskælvet, der udløste tsunamien lå tættere på Thailand. I Sri Lanka døde over 35.000 mennesker og mere end 500.000 mistede deres hjem. Store dele af kyststrækningerne blev ødelagt, og det har taget år, at genskabe og genopbygge de berørte områder.
Du kan læse mere om Tsunamien her.
I dag ses stadig spor efter tsunamien, men livet går videre. Sri Lanka udvikler sig hastigt på mange områder, og uanset naturkatastrofer og andre hændelser, forsvinder historien, kulturen, naturen og den Sri Lankanske sjæl ikke.
Tusinde ord kan ikke erstatte en rejse til Sri Lanka, hvor oplevelserne står i kø.
Spørgsmål til Sri Lanka’s historie?
Du er velkommen til, at stille spørgsmål via nedenstående kommentarfelt.