Galle

Galle, som ligger i den sydvestlige del af Sri Lanka, var i 1400-tallet den vigtigste havn i landet. Da portugiserne kom til Sri Lanka i 1600-tallet byggede de Galle Fort, og forskansede dermed byen. Det skete i en kombination af portugisisk arkitektur og Sri Lankansk tradition. Da Holland i 1649 koloniserede Sri Lanka og overtog byen og fortet blev den yderligere forskanset, og fortet blev bygget større. I dag er fortet på UNESCO World Heritage List (UNESCOs Verdensarvsliste), og rummer en helt lille bydel. 

Galle har en nyere bydel og så den gamle bydel, som Galle Fort hører til, men i modsætning til mange andre byer i Sri Lanka, smelter de to bydele i Galle sammen på forunderlig vis. Det føles ikke som, at bevæge sig fra nyt til gammelt, når man ser bort fra selve fortet. Lige uden for Galle Fort ligger Galles internationale cricket stadion. Det betragtes, som verdens flottest beliggende cricket stadion, og vi passerer rundt om det for, at komme til Galle Forts hovedport. Porten er nærmest en 20 meter lang tunnel i fortets store tykke mur.

Galle Fort

Hvor fæstningsværket eller fortet oprindeligt husede alt, hvad der hører til et militært fort, er det i dag en by i byen med boliger, hoteller, restauranter, butikker og selv en domstol og politistation. Så er du i Galle flere dage, er der ingen grund til at bo udenfor fortet. Indenfor fortets tykke mure summer det af liv og aktivitet. Vi går først turen rundt om fortet for, at se de forskellige bastioner og vigtige steder fra den tid, hvor fortet udgjorde et vigtigt forsvar.

Den oprindelige hovedport ligger øst for porten, som vi kørte igennem, og prydes på indersiden af et udhugget våbenskjold med bogstaverne VOC med en løve på hver side og en hane på toppen. VOC står for Verenigde Oostindische Compagnie, som betyder Forenede Østindiske Kompagni.

Vi vandrer til de forskellige bastioner, og det er tydeligt at se, hvor hollænderne udbyggede fortets mure. De oprindelige portugisiske mure er lavere, og har for hollænderne sandsynligvis ikke udgjort forskansningen godt nok.  På vej ned mod den sydøstlige bastion får vi et smukt kig udover havet over mod den modsatte kyststrækning. Højt hævet på en skrænt står den kridhvide Peace Pagoda.

På den sydøstlige spids af fortet ligger Point Utrecht Bastionen, som kendes på sit 18 meter høje hvidmalede fyrtårn, som ledte handelsskibene sikkert ind i Galle havn overfor fortet. Ikke langt derfra ligger en muslimsk moske i en lidt anderledes byggestil end vi er vant til.

Det er en fantastisk vandretur rundt om fortet, med udsigt over havet og ind til både Galle havn og by. Man kan sagtens fornemme, hvordan det har været, at holde øje med fjendtlige skibe i døgndrift. Inde på fortets område ligger fortsat bygninger af historisk betydning, som for eksempel den hollandske reformerte kirke.

Den Hollandske Reformerte Kirke i Galle

Den Hollandske Reformerte Kirke blev oprindeligt bygget i 1640, men den nuværende kirkebygning daterer sig til 1755. Kirken benyttes den dag i dag til gudstjenester hver søndag. Det er en på mange måder smuk kirke vi står udenfor. Omkranset af en hvid mur med buer, står den også hvid med rødt tag i en byggestil, der tydeligvis blander europæisk arkitektur med Sri Lankanske traditioner.

Inde i kirken mødes vi af et besynderligt syn. I gulvet og sågar i væggene er gravsten med sirlige inskriptioner. Stolerækkerne står ovenpå gravstenene, og vi skal lige vænne os til, at vi faktisk ikke kan undgå, at træde på dem når vi går rundt i kirken. Historien om gravstenene er, at den nærliggende hollandske kirkegård blev nedlagt, og gravstenene blev så flyttet ind i selve kirken. Nogle blev lagt i gulvet mens andre blev sat i væggene. Efter sigende skulle der ligge rester fra de døde visse steder i kirken. En anden bemærkelsesværdig ting, er det oprindelige orgel fra 1760, som ses over indgangen til kirken.

Der er mange ting at se på i Galle Fort. Det historiske hollandske Mansion, som skal vise, hvordan der så ud i et hus dengang er ikke et egentligt museum, for du kan købe mange af de udstillede ting. Det Nationale Museum og det Nationale Maritime Museum er andre interessante steder, som det kan være værd, at se lidt nærmere på. En vandrertur igennem de små gader byder blandt andet på kulinariske oplevelser, og ikke underligt er mange retter med fisk. Får du tid til det, så skal du næsten gå en tur ind på Hotel Amangalla, som blev bygget i 1664 til den hollandske guvernør og hollandske officerer. I dag tjener det som første klasses hotel for mere velhavende gæster.

Hotel i Galle, mad og drikke

Der findes mange gode overnatningsmuligheder i Galle, og du behøver ikke at bevæge dig udenfor fortets område. Der er hoteller i flere prisklasser, så enhver kan få opfyldt drømmen om en overnatning i et gammelt fort. Se hotellerne her.

Har du spenderbukserne på, så kan du få en overnatning på Hotel Amangalla, hvor priserne begynder ved omkring 2.300 kr.

Der er også fine muligheder for et godt måltid mad. Både hotellerne og caféer serverer forskellige retter, og er du til det hurtige og friturestegte, så kan det også lade sig gøre. Du behøver i hvert fald ikke gå sulten i seng.

På hotellerne er der mulighed for en drink, og ellers har caféerne iste, kaffe og læskende drikke. I Galle er der rig mulighed for, at shoppe souvenirs, Sri Lankansk tøj og meget andet.

Spørgsmål og erfaringer med Galle

Har du besøg Galle må du meget gerne smide en kommentar, så andre kan få glæde af dine erfaringer og læse om fordele/ulemper ved stedet. Du er også velkommen til, at stille spørgsmål om Galle via nedenstående kommentarfelt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Jeg kan hjælpe med at planlægge din rejse - Få en rejseplan inkl. privatchauffør - Helt uforpligtende Kontakt mig her
Scroll to Top