Yala National Park er Sri Lankas næststørste, men mest populære park beliggende sydøst på øen – syd fra Arugam Bay og øst for Galle. Parken er på 978,807km2 og har været National Park siden 25. februar 1938, hvilket gør parken til den ældste i Sri Lanka.
Yala er delt ind i 5 områder, men det er kun områderne Ruhuna National Park og Kumana National Park, der er åbne for offentligheden – Kumana National Park er områderne 1-2 og 5 og er typisk disse turisterne besøger.
Det helt store trækplaster ved Yala er, at der ikke findes et sted i verden med en højere koncentration af leoparder end her. Der skulle eftersigne være 20 i parken, men de er svære at få øje på.
Det mest af den åbne park består af tæt buskads, hvilket gør det svært, at se dyrene, men ind i mellem kommer der åbne områder med vandhuller og så er det med, at se godt efter. For her vrimler det med dyr.
Dyrelivet i Yala
Yala har et rigt dyreliv. Elefanter, krokodiller, påfugle, leoparder, bjørne, vortesvin, vandbøfler og meget mere – det er næsten som at være på safari i Afrika.
Elefanterne er der masser af og du ser dem både gå på vejene, ved vandhullerne eller stå og spise lidt græs. Der lever 300-350 elefanter i Yala og er et af de nemmeste steder i Sri Lanka, at se elefanter.
Der findes også masse af vilde påfugle og er noget af det første du støder på i parken. Vi fandt hurtig ud af, at de var overalt og så var der ingen grund til, at lave et ”foto stop”, hver gang vi så en.
Bjørnene er meget sky og der går lang tid imellem guiderne ser dem. Vores guide havde ikke set bjørne i flere år, men du kan også være heldig, som Alice og familien, der så en bjørn på deres safaritur.
Selvom Yala er det sted i verden med flest Leoparder, er det ikke ens betydende med, at du også får set en. De tætte buske gør det meget svært, at se dem og da de er et sky dyr, er det med at holde øjnene åbne og lydt efter, hvad guiderne siger.
Krokodillerne ligger ved alle vandhuller og de er nemme at få øje på og køre helt tæt ned til. Det samme gælder vortesvinene, der piler rundt mange steder.
Safari i Yala National Park
Der er masser af Safari muligheder i Yale National Park – heldags safari, halvdagssafari (morgen eller aften) samt nat safari. Så det er blot et spørgsmål om, hvad i har mest lyst til og hvor lang tid i har i parken. Vi var der kun 1 dag og derfor tog vi på aftensafari, da vi fik af vide, at det var det bedste tidspunkt at se dyrene.
Du køre rundt i parken i en stor åben 4×4, hvor du er plads til 6-10 personer. Vi var kun os selv + vores privatchauffør, en guide/chauffør og en ekstra guide. Så vi havde god plads og masser af øjne til, at holde udgik efter dyrene.
Chaufførerne/guiderne snakker sammen via Walkie Talkie og er hele tiden i kontakt med 10-15 andre. På den måde har de godt styr på, hvor dyrene er, men det betyder også, at du sjældent ser dem alene. For der kommer hurtig 3-5 andre safari biler kørende.
Det gode er dog, at det øger chancerne for, at se leoparder, da det er muligt, at indkredse dem og følge deres færden.
Du kan læse meget mere om safari i parken her http://www.yalasrilanka.lk/
Prisen – indgangs- og safari priser
Et dagsbevis til parken koster ca. 200 kr. per person og dette skal alle som skal ind i parken købe. Prisen gælder for indgangen til Kumana National Park, som dækker områderne 1-2 og 5.
½ dags jeep safari
En ½ dags safari koster mellem 300-400 kr. pr. person for de første par personer og herefter kan man typisk fylde jeepen op uden merpris eller omkring 50-100 kr. for de ekstra personer (dagsbilletten til parken skal de dog købe) og priserne gælder uanset om det er morgen eller aften safari.
En dags jeep safari
En hel dag koster mellem 400-500 kr. pr. person for de første par personer og herefter kan man typisk fylde jeepen op uden merpris eller omkring 50-100 kr. for de ekstra personer (dagsbilletten til parken skal de dog købe).
Man kan også vælge at komme af sted på luksus jeep safari og så er priserne mellem 30-50% højere.
Husk forhandling om prisen!
I skal endelig huske at forhandle om priserne og være klar til, at gå væk fra chaufførerne. Priserne starter nogle gange 7-10 gange højere end ovenstående og de kommer med alle mulige undskyldninger for, hvorfor prisen er så høj i øjeblikket. Mange af chaufførerne forsøger med, at alle skal betale fuldpris – altså de 300-500 kr., men det skal i ikke. Chauffør udbuddet er så stort, at det bare med, at gå videre til næste chauffør eller køre et par min til i finde de næste og så forhandle med dem. For i kan sagtens komme ned i nogle priser, der minder om ovenstående.
Husk endelig at give lidt drikkepenge når turen er færdig og så har i været så heldig, at se en leopard eller bjørn – ja så giv gerne lidt ekstra.
Hotel i/omkring Yala
Det er ikke muligt, at finde hoteller direkte i parken, men omkring parken er der mange overnatningsmuligheder og hoteller i alle prisklasser.
Du kan se listen af hoteller nær Yala her.
Vores safaritur i Yala National Park
Som nævnt ovenfor var vi på en ½ dags aftens safari tur på 3-4 timer. Vi tog af sted midt på eftermiddagen og kørte de 30 min til parken. Sønnik synes det var vildt fedt, at køre i en Jeep og vi havde taget hans autostol med over jeepen så han kunne sidde sikkert, se mere og komforten var bedre.
Hvad vi fik set
Vi fik hurtig set en masse påfugle, vortesvin og vandbøfler og krokodillerne var der allerede ved første vandhul.
Elefanterne skulle der gå 30-40 minutter før vi kom til, men her var vi så heldige både, at se en stor han og en mor med hendes unge.
Leoparderne så vi desværre ikke i fuldprofil eller krydse en vej selvom vores chauffør gjorde en masse for, at ”fange” dem. Vi kom heletiden 30-60 sekunder for sent og når andre så pegede hen, hvor de havde set dem, ja så var der intet at se.
Vi så dog en enkelt gang en leopard et godt stykke inde i buskadset, hvor man lige kunne ane et bagben, men heller ikke meget mere.
Kan du finde leoparden?
Bjørnene så vi overhoved ikke og vores chauffør havde heller ikke set dem i laaaang tid.
Vi endte med, at tage hjem før det blev helt mørkt, da sønnik ikke rigtig gad mere og til sidst faldt han i søvn. Inden vi kom hjem var det dog blevet helt mørkt.
Kan en safaritur i Yala anbefales?
Ja – det kan sagtens anbefales.
Vi var overordnet meget tilfredse med turen og alle tre var meget opslugt af det. En hel dag havde været for meget for os – og især sønnik – men en tur igen et par dage efter kunne vi godt ha tænkt os. Eneste minus var nok vores høje forventninger til, at se leoparder, som ikke blev indfriet.
Hvis i sænker forventningerne til, at det er nemt at se leoparder, så vil i ikke blive skuffet over en safari tur i Yala National Park.
Spørgsmål og erfaringer med Yala National Park
Har du besøg Yala National Park må du meget gerne smide en kommentar, så andre kan få glæde af dine erfaringer og læse om fordele/ulemper ved stedet. Du er også velkommen til, at stille spørgsmål om Yala National Park via nedenstående kommentarfelt.
Vores besøg i Yala Nationalpark
Vi besøgte Yala Nationalpark den 28. februar 2016 på en eftermiddagssafari. Vi var meget heldige. Vi så 2 forskellige leoparder og 1 bjørn. Desuden elefanter, specielt en hunelefant med en 4 uger gammel unge. Vi så mange vandbøfler, mange axishjorte, gaurbøfler, krokodiller, vortesvin – igen med små unger, varaner, mange påfugle og mange forskellige fugle.
Det er absolut værd at besøge Yala Nationalpark.